PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

The Phenomenon of Food Terrorism – a Contemporary Challenge for Ensuring Global Food Security ®

Treść / Zawartość
Identyfikatory
Warianty tytułu
PL
Zjawisko terroryzmu żywnościowego współczesnym wyzwaniem dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie®
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of this article is to discuss the phenomenon of food terrorism along with identifying threat factors and determining the potential consequences of its occurrence. Food terrorism is a new phenomenon which poses a challenge for the food industry in the 21st century. It consists in intentional contamination of food using biological, chemical and physical substances. Intentional food contamination may occur at any stage of food production. In order to achieve the goal, a literature study was conducted, on the basis of which it was stated that the issue of food terrorism is a new phenomenon in the economy, while the methods used by terrorists and the potential consequences of the threat are not fully known.
PL
Celem artykułu jest omówienie zjawiska terroryzmu żywnościowego wraz ze wskazaniem czynników zagrożenia oraz określeniem potencjalnych skutków jego wystąpienia. Terroryzm żywnościowy to nowe zjawisko, które w XXI wieku stanowi wyzwanie dla przemysłu spożywczego. Polega na celowym skażeniu żywności przy wykorzystaniu substancji biologicznych, chemicznych i fizycznych. Na każdym etapie produkcji żywności może dojść do intencjonalnego skażenia żywności. Do zrealizowania celu przeprowadzono studium literaturowe, w oparciu o które stwierdzono, że zagadnienie terroryzmu żywnościowego jest zjawiskiem nowym w gospodarce, zaś metody wykorzystywane przez terrorystów oraz potencjalne skutki zagrożenia nie są do końca znane.
Rocznik
Tom
Strony
114--119
Opis fizyczny
Bibliogr. 13 poz., fig., rys., tab.
Twórcy
Bibliografia
  • [1] BORKOWSKI R. 2003. „Terrorism as social pathology, Terrorism and weapons of mass destruction. Diagnosis, views, conclusions”. Zeszyty Naukowe AON 1: (50).
  • [2] DWORZECKI D. 2011. „Terrorism as a threat to the modern world”. Zeszyt Naukowy Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron 5: 181–235.
  • [3] DZWOLAK W. 2009 A. “Food terrorism – threat factors”. Przemysł Spożywczy 9: 41–45.
  • [4] DZWOLAK W. 2009 B. “Food terrorism – WHO guidelines”. Przemysł Spożywczy 10: 51–54.
  • [5] DZWOLAK W. 2014. „Introduction to food defense”. Dairy Review11: 3–9.
  • [6] Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety (Official Journal EC L 31 of 01.02.2002).
  • [7] Food Safety and Inspection Service 2008. “Guide to Developing a food defense plan for warehouse and distribution centers”. USDA, FSIS, [http://www.fsis. usda.gov], [accessed 3/11/2016].
  • [8] ROŻEJ A. 2013. „Terrorism as a challenge to contemporary security”. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach 99: 293–306.
  • [9] SecuFood. 2010. Security of Food Supply Chain, [http://www.secufood.unicamus.it, [accessed 15.08. 2016].
  • [10] WHO 2008. „Terrorist Threats to Food. Guidance for Establishing and Strenthening Prevention and Response Systems”. World Health Organization, Department of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Disease.
  • [11] WIŚNIEWSKA M. 2012. „Food terrorism and the food defense shield”. Food Industry 7: 41–43.
  • [12] WIŚNIEWSKA M. 2016. Systemowe zarządzanie obroną żywności i przed terroryzmem. Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
  • [13] WIZA P. L., N. SZALATY, D. JABKOWSKI 2019. „Level of consumer awareness of food terrorism as an example of a contemporary threat to the agri-food industry”. Journal of Tourism and Regional Development 12: 115–127. DOI 10.22630/ TIRR.2019.12.24
Uwagi
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-7ccc1803-b1ad-4d19-9d2e-8b8f5a9421d7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.