PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Miara geometrycznego odchylenia powierzchni cząstki ciała stałego od jej powłoki wypukłej

Autorzy
Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
Geometrical measure of solid particle surface deflei tion from its convex hull
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Praca poświęcona jest zagadnieniu opisu geometrycznego odchylenia projekcyjnego obrazu cząstki ciała stałego od jego powłoki wypukłej. Zaproponowano metodę opisu kształtu pojedynczej cząstki w języku unormowanej charakterystyki przekroju poprzecznego. Opisane zostały podstawowe właściwości zdefiniowanej charakterystyki funkcyjnej. Wprowadzono pojęcie różnicowego współczynnika kształtu. Przedstawiono również wyniki testu numerycznego przeprowadzonego z wykorzystaniem projekcyjnego obrazu cząstki rzeczywistej.
EN
The paper deals with the issue of geometrical deflection between partic projective image and its convex hull. A method of solid particle shape di scription by means of normalized cross-section function is proposed. Bas properties of shape function are described. A definition of difference shap factor was introduced. Results of appropriate numerical test involving a re; particle image are presented.
Rocznik
Tom
Strony
249--251
Opis fizyczny
Bibliogr. 9 poz., rys.
Twórcy
autor
  • Instytut Inżynierii Lotniczej, Procesowej i Maszyn Energetycznych, Wydział Mechaniczno-Energetyczny, Politechnika Wrocławska, Wrocław
Bibliografia
  • 1. Koch R., 1984. Procesy mechaniczne w inżynierii chemicznej. Wyd. Pol.Wr., Wrocław
  • 2. Łojasiewicz S., 1973. Wstęp do teorii funkcji rzeczywistych, PWN, Warszawa
  • 3. Rudin W., 1973. Functional Analysis. Mc. Graw-Hill Book Company, New York
  • 4. Serra J., 1983. Image Analysis and Mathematical Morphology, Theoretical Advances, Acad. Press
  • 5. Stoyan D., Stoyan H., 1995, Fractals, Random Shapes and Point Fields, John Wiley & Sons, New York
  • 6. Sulkowski A., 2009. Algorytmy oceny deficytu wypukłości projekcyjnego obrazu cząstki ciała stałego. Raport SPR 23/09, (I-22/W9), Politechnika Wrocławska, Wrocław
  • 7. Sztaba K.S., 1964. Niektóre własności geometryczne zbiorów ziarn mineralnych Zesz. Nauk. AGH, Rozprawy 25, Kraków
  • 8. Sztaba K.S., 2006. Relacje pomiędzy wielkościami ziarn mineralnych określanymi z przyjęciem różnych założeń definicyjnych, lnż. Ap. Chem., 45, nr 4, 146-147
  • 9. Wanibe Y., Itoh T., 1998. New Quantitative Approach to Powder Technology, John Wiley & Sons, New York
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-7a4551cd-baaa-4ed9-bac6-085dba0931d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.