Tytuł artykułu
Autorzy
Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Identyfikatory
Warianty tytułu
Optimal Food Protection of the Mechanized Batalion in Defense Activities Determinant of Proper Performance of Tasks
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule zaprezentowano koncepcję zabezpieczenia żywnościowego batalionu zmechanizowanego w działaniach obronnych. Dokonano tego przez zidentyfikowanie obszaru procesu organizacji żywienia żołnierzy na szczeblu batalionu w czasie działań taktycznych, przedstawienie możliwości żywienia wojsk na szczeblu batalionu w działaniach obronnych oraz zaprezentowanie optymalnej koncepcji zabezpieczenia żywnościowego batalionu w założonej sytuacji działań taktycznych. W wyniku przeprowadzonych rozważań wypracowano wnioski końcowe, które jednoznacznie wykazują zależność między optymalnym zabezpieczeniem pod względem żywnościowym batalionu zmechanizowanego w obronie a bezpieczeństwem wykonania postawionych przed dowódcą batalionu zadań bojowych.
The article presents the concept of food supplies for the mechanized battalion in defense operations. It was done by identifying the area of the organization of feeding soldiers at the battalion level during tactical operations, presenting the possibilities of feeding the forces at the battalion level in defense operations, and presenting the optimal concept of food supplies for the battalion in the assumed situation of tactical operations. As a result of the considerations, conclusions were developed, which clearly show the relationship between optimal food supplies of the mechanized battalion in defense and the security of the combat tasks put before the battalion commander.
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
71--84
Opis fizyczny
Bibliogr. 4 poz., rys., tab., wz.
Twórcy
autor
- Wojskowa Akademia Techniczna, Wydział Bezpieczeństwa, Logistyki i Zarządzania, Instytut Logistyki
autor
- Wojskowa Akademia Techniczna, Pion Ogólny, 2 Batalion Szkolny
Bibliografia
- 1. Kurasiński, Z. (2014). Kompendium logistyka wojskowego. Warszawa: WAT, 41.
- 2. Ministerstwo Obrony Narodowej. (2013). Instrukcja Organizacji I Funkcjonowania Wojskowych Obiektów Żywienia DD/4.21.1.1. Bydgoszcz: Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych RP.
- 3. Ministerstwo Obrony Narodowej. (2016). Przepisy o działalności służby żywnościowej DU- 4.21.1(A). Bydgoszcz: Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych RP.
- 4. Smyk, S. (2003). Zabezpieczenie logistyczne batalionu w działaniach taktycznych. Warszawa: Przegląd Wojsk Lądowych. 3.
Uwagi
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-79f3f882-40fc-48a7-af3a-fb73f70f55f1