Tytuł artykułu
Autorzy
Identyfikatory
Warianty tytułu
The selection of Critial Control Points in HACCP system
Języki publikacji
Abstrakty
Wybór CCP (Critical Control Point - krytycznych punktów kontroli) i CP (Control Point - punktów kontroli) jest jednym z zasadniczych zadań systemu HACCP. Dokonanie wyboru nie jest specjalnie złożone, ale konsekwencje nieprawidłowego wyboru mogą być bardzo istotne dla bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobu. W artykule wskazano etapy optymalnego wdrożenia systemu HACCP, a następnie opisano dwie alternatywne metody wyboru krytycznych punktów kontroli. Omówiono metodę podstawową, najczęściej stosowaną, tzw. metodę drzewka decyzyjnego, oraz metodę FMEA. Porównano ich właściwości oraz wskazano wady i zalety.
The selection of Critical Control Points (CCP) and Control Points (CP) is one of crucial and elementary tasks of HACCP system. These tasks are not particularly complex, however, incorrect selection of points may bring significant consequences for health safety of the product. The article shows the stages of optimal HACCP implementation and presents two alternative methods of CCP selection. The author discusses the most frequently used method of decision tree and FMEA method, presents their characteristics and shows both advantages and disadvantages of the methods.
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
42--46
Opis fizyczny
Bibliogr. 2 poz.
Twórcy
autor
- Katedra Automatyzacji, Wydział Mechaniczny, Politechnika Lubelska
Bibliografia
- [1] IEC812: Analysis techniques for system reliability – Procedure for failure mode and effects analysis (FMEA).
- [2] Turlejska H.: 2003. System HACCP trudne pytania – proste odpowiedzi. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, nr 1. Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-37afd760-b398-42ad-bf4f-3be58f1a69b4