Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
first previous next last
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-35a1b473-1be9-44e6-afa7-5ed29bb54f49

Czasopismo

Autobusy : technika, eksploatacja, systemy transportowe

Tytuł artykułu

Konsumencka ocena jakości komputerów laptop

Autorzy Lotko, M.  Luft, R. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN Consumer assessment of laptop computers quality
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Obecnie w społeczeństwie informacyjnym podstawowym narzędziem pracy, środkiem pozyskiwania, gromadzenia i przetwarzania informacji oraz komunikowania się jest komputer. Bez niego wręcz niemożliwe jest przetwarzanie i wykorzystywanie rosnących zasobów informacyjnych w organizacji. Na polskim rynku konsumenci mogą wybierać spośród przynajmniej kilkunastu marek laptopów w różnych przedziałach cenowych (od kilkuset do kilkunastu tysięcy złotych), różnych marek oraz wielu kanałów ich dystrybucji. W artykule przeanalizowano preferencje konsumentów, które stanowią podstawę do podjęcia decyzji o zakupie laptopów w aspekcie jakości. Następnie przeanalizowano ich zróżnicowanie ze względu na płeć, wykształcenie, markę oraz lojalność wobec producentów. Celem publikacji była konsumencka ocena jakości komputerów typu laptop.
EN Presently, in the information society a basic tool of work, a means of acquisition and processing of information and communicating is computer. Without it, impossible is the processing and using of information resources in organization. On a Polish market, customers may choose from at least a dozen brands of laptops in a various price ranges (from as low as few hundred zloty up to few thousand zloty), many brands and many ways of distribution. In the paper, customers assessment, which are the base to make a buying decision in quality aspect were analyzed. Next, the differentiation between attributes in view of variables formally characterizing a sample was analyzed. The purpose of the paper was consumer assessment of laptop computer quality.
Słowa kluczowe
PL laptop   preferencje konsumenckie   komputer przenośny  
EN laptop   consumer preferences   portable computer  
Wydawca Instytut Naukowo-Wydawniczy "SPATIUM". sp. z o.o.
Czasopismo Autobusy : technika, eksploatacja, systemy transportowe
Rocznik 2016
Tom R. 17, nr 6
Strony 1420--1425
Opis fizyczny Bibliogr. 14 poz., rys., pełen tekst na CD
Twórcy
autor Lotko, M.
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu, Wydział Ekonomiczny; 26-600 Radom; ul. Chrobrego 31, m.lotko@uthrad.pl
autor Luft, R.
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu, Wydział Ekonomiczny; 26-600 Radom; ul. Chrobrego 31, r.luft@uthrad.pl
Bibliografia
1. Duda I. (1994), Słownik pojęć towaroznawczych, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
2. Crosby P. B. (1999), Quality and Me. Lessons from an Evolving Life, Jossey-Bass Publishers, San Francisco.
3. Deming W. E. (1982), Quality, Productivity and Competitive Position, MIT, Cambridge.
4. Duch W. (1997), Fascynujący świat komputerów, NAKOM, Poznań.
5. Feigenbaum A.V. (1992), Total Quality Control, 4 Ed. McGraw-Hill, New York.
6. Goetsch D. L., Davis S. B. (2000), Quality Management. Introduction to Total Quality Management for Production, Processing and Services, Prentice-Hall, Inc.
7. http://sjp.pwn.pl/ [dostęp 05.02.2016].
8. Juran A. (1997), A Lifetime of Influence, John Wiley&Sons, Inc.
9. Karpiel Ł., Skrzypek M. (2000), Towaroznawstwo ogólne, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
10. Oakland J. S. (2004), Oakland Quality Management, Elsevier Butterworth-Heinemann.
11. PN-EN ISO 9000:2006 (2006), Systemy zarządzania jakością - Podstawy i terminologia, PKN, Warszawa.
12. Prussak W. (2006), Zarządzanie jakością. Wybrane elementy, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań.
13. Rawdanowicz H. (1997), Ogólne wiadomości z towaroznawstwa, WSiP, Warszawa.
14. Żuchowski J. (1999), Jakość i ekologia, Wydawnictwo Politechniki Radomskiej, Radom.
Uwagi
PL Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-35a1b473-1be9-44e6-afa7-5ed29bb54f49
Identyfikatory