Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
first last
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-2ad799dd-8281-4fe7-b14e-e4735ba52599

Czasopismo

Przemysł Chemiczny

Tytuł artykułu

Pianki poliuretanowe z pierścieniem 1,3,5-triazynowym o zwiększonej odporności termicznej

Autorzy Lubczak, J.  Chmiel-Szukiewicz, E.  Duliban, J.  Głowacz-Czerwonka, D.  Lubczak, R.  Łukasiewicz, B.  Zarzyka, I.  Łodyga, A.  Tyński, P.  Kozioł, M.  Majerczyk, Z.  Minda-Data, D. 
Treść / Zawartość przemchem.pl
Warianty tytułu
EN Polyurethane foams with 1,3,5-triazine ring of improved thermal stability
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Przedstawiono wyniki badań nad otrzymywaniem polieteroli z pierścieniem 1,3,5-triazynowym w skali wielkolaboratoryjnej. Zbadano ich właściwości fizyczne i porównano je z wynikami uzyskanymi z mniejszej skali. Wskazano możliwość zastosowania uzyskanych polieteroli do otrzymywania pianek poliuretanowych o zwiększonej odporności termicznej wytrzymujących długotrwale działanie temp. 200°C.
EN Polyetherols were synthesized in reactions of melamine with ethylene or/and propylene carbonates at 165–178°C and used for prepn. polyurethane foams in reaction with (p-OCNC₆H4)₂CH₂ at room temp. in presence of NEt₃ and H₂O. The foams showed good thermal stability (up to 200°C) and mech. properties as well as low H₂O absorption.
Słowa kluczowe
PL polieterole   pianka poliuretanowa   odporność termiczna  
EN polyetherols   polyurethane foam   thermal stability  
Wydawca Wydawnictwo SIGMA-NOT
Czasopismo Przemysł Chemiczny
Rocznik 2014
Tom T. 93, nr 10
Strony 1690--1697
Opis fizyczny Bibliogr. 25 poz., tab., wykr.
Twórcy
autor Lubczak, J.
  • Wydział Chemiczny, Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza, ul. Aleje Powstańców Warszawy 6, 35-959 Rzeszów, jml@prz.edu.pl
autor Chmiel-Szukiewicz, E.
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
autor Duliban, J.
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
autor Głowacz-Czerwonka, D.
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
autor Lubczak, R.
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
autor Łukasiewicz, B.
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
autor Zarzyka, I.
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
autor Łodyga, A.
  • Instytut Nowych Syntez Chemicznych, Puławy
autor Tyński, P.
  • Instytut Nowych Syntez Chemicznych, Puławy
autor Kozioł, M.
  • Instytut Nowych Syntez Chemicznych, Puławy
autor Majerczyk, Z.
  • Instytut Nowych Syntez Chemicznych, Puławy
autor Minda-Data, D.
  • Grupa Azoty, Tarnów
Bibliografia
1. Pat. pol. 94 421 (1977).
2. Z. Wirpsza, Poliuretany, WNT, Warszawa 1991.
3. E. W. Moss, D. L. Skinner, J. Cell. Plast. 1978, 14, 243.
4. Pat. USA 4026837 (1977).
5. Pat. bryt. 1080 487 (1967).
6. M. Kucharski, J. Lubczak, Polimery 1985, 30, 354.
7. Pat. pol. 58 921 (1970).
8. Pat. USA 3256 281 (1966).
9. J. Lubczak, E. Chmiel, Polimery 1990, 35, 194.
10. J. Lubczak, Acta Polym. 1990, 41, 464.
11. J. Lubczak, J. Appl. Polym. Sci. 1997, 66, 423.
12. J. Lubczak, J. Appl. Polym. Sci. 1995, 58, 559.
13. M. Kucharski, D. Kijowska, J. Appl. Polym. Sci. 2001, 80, 1776.
14. M. Kucharski, D. Kijowska, J. Appl. Polym. Sci. 2003, 89, 104.
15. K. Sato, Bull. Chem. Soc. Japan 1967, 40, 1547.
16. D. Kijowska, Przem. Chem. 2005, 84, 678.
17. J. H. Clements, Reactive applications of cyclic alkylene carbonates, Hunstman Petrochemical Corporation, Clements J.H., Reactive Applications of Cyclic Alkylene Carbonates, Hunstman Petrochemical Corporation, http://www.huntsman.com/performance_products/Media/Reactive_Applications_of_Cyclic_Alkylene_Carbonates.Pdf.
18. J. Lubczak, Mat. XI Konf. Nauk. Modyfikacja polimerów, Duszniki Zdrój, 26–30 września 1993, 159.
19. D. Kijowska, M. Kucharski, J. Appl. Polym. Sci., 2004, 94, 2302.
20. Pat. pol. 192303 (2006).
21. D. Kijowska, S. Wołowiec, J. Lubczak, J. Appl. Polym Sci., 2004, 93, 294.
22. PN-EN ISO 845: 1995, Tworzywa sztuczne porowate i gumy. Oznaczanie gęstości pozornej, PKN 2000.
23. PN-ISO 2896: 1987, Tworzywa sztuczne sztywne porowate. Oznaczanie chłonności wody, PKN 1994.
24. PN-ISO 2796: 1986, Sztywne tworzywa porowate. Badanie stabilności wymiarów, PKN 1993.
25. PN-EN ISO 844: 1978, Tworzywa sztuczne porowate. Próba ściskania sztywnych tworzyw sztucznych, PKN 1993.
Uwagi
PL Praca wykonana w ramach projektu rozwojowego NR 05007710 „Opracowanie technologii produkcji pianek poliuretanowych nowej generacji o zwiększonej odporności termicznej na bazie polieteroli z melaminy i węglanów alkilenowych”.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-2ad799dd-8281-4fe7-b14e-e4735ba52599
Identyfikatory
DOI dx.medra.org/10.12916/przemchem.2014.1690